Memento emlékmű

Az 1945-56 között kivégzett áldozatok emlékműve Péterfy László alkotása. Az újbudai Pázmány Péter sétányon, 1998-ban felavatott kompozíció középponti elemeként két hatalmas kőtábla néz farkasszemet egy lépcsősor tetején állva. A kőtáblák belső oldalán egymással szemben felül szenvedő arcokat látni, alattuk az áldozatok nevei vannak feltüntetve.

Az emlékművel szemben állva a jobb oldali oszlopon a magyar címer látható, alatta "A HAZÁÉRT ÉLTEK, HALTAK" felirattal. A bal oldali felirat az adományozók nevét tüntti fel: "Állította örök emlékezetül a volt politikai elítéltek támogatásából és társadalmi összefogásából az 1945–56 közötti magyar politikai elítéltek közössége."

A kőtáblák belső felén, a faragott fejek alatti számtalan áldozat neve felett a "PRO PATRIA 1945–56" felirat található.

Az emlékmű külső felületén található a fiatalon kommunista börtönbe kerülő, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc felkelőjeként elesett Gérecz Attila költő Ítélet című versének emblematikus sorai szerepelnek:
 
"De mikor a hóhér hozzáért,
Hangja kizúdult az utcáig,
Süvöltve tovább: a hazáért
És a népért mindhalálig!"

Szintén a külső oldalon taláható felirat szerint "Hirdesse az emlékmű az 1945–56 között kivégzett és mártírhalált halt magyar hazafiak emlékét, akik a II. világháború után ellenálltak a megszálló szovjet hadseregnek és az árnyékában uralomra került kommunista diktatúrának."

Forrás: Köztérkép.hu