Emléknap - Potápi: a kommunizmus véget vetett a jog és a rend uralmának
2017. február 25. 17:51

A kommunizmus hatalomra jutásával Magyarországon "elköszönt az a világ, ahol a jog és a rend uralkodott" - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott szombati központi megemlékezésen Újbudán, az 1945-56 között kivégzettek emlékművénél. (MTI 2017. február 25., szombat 17:37)

Mint mondta, a társadalom megfélemlítését és a zsarnokság megteremtését célzó rendszer azért bukott el, mert ellenálltak neki "titkos szigetek", "a lélek és a gondolat várai", amelyeket megbéníthatott ugyan, de el nem pusztított a diktatúra.   
   
A szabadságot és a hazaszeretetet nem lehet eltiporni, mert azok a lélek legbelsőbb rejtekeiben őrződnek. Ennek volt köszönhető, hogy mi, magyarok nem törődtünk bele a megváltoztathatatlanba, hanem felálltunk, és ölre mentünk a világ egyik legnagyobb katonai hatalmával - mondta az 1956-os forradalomra utalva a szónok.
   
Amikor napra pontosan hetven évvel ezelőtt letartóztatták Kovács Béla kisgazda képviselőt, pártfőtitkárt, csak kevesen tudták, mi vár az országra: egy olyan korszak, amelyben bármikor bárkiből áldozat lehet el nem követett bűnökért, "a kommunizmus egymás mellett békésen élőkből üldözőt és üldözöttet csinált, a terror minden elképzelhető és az akkori embere számára elképzelhetetlen eszközét elhasználva", mondta.
   
Hangsúlyozta, azt, hogy ma egy szabad világban élhetünk, azoknak köszönhetjük, akik a várható retorziók dacára ellenálltak, s "csak azzal bizonyíthatjuk, hogy áldozatuk nem volt hiábavaló, ha fogadalmat teszünk arra, hogy emléküket és hagyatékukat, bilincsektől és rettegéstől mentes hazánkat együtt őrizzük meg".
   
Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere az eseményen arról beszélt: csalatkozniuk kellett azoknak, akik azt várták, hogy a 75 millió áldozatot követelő második világháború után egy boldog világot építhetnek, hiszen a százmillió áldozatot követelő kommunizmus került hatalomra, és "elkezdődött Magyarország történelmének legsötétebb korszaka".
   
Petrusz Tibor, a Magyar Politikai Elítéltek Közösségének társelnöke azt hangsúlyozta: bő hét évtizeddel a második világháború befejeződése után is az egykori győztesek prekoncepciója adja a hazai történelemszemlélet alapját, pedig ezzel a kommunista párt és utódszervezete már évtizedek óta okoz megbocsáthatatlan károkat a nemzet tudatában. Ennek elemeként említette a kettős mérce alkalmazását, mondván, az ilyenek "háborús bűnöket emlegetnek, fasizmussal, nacionalizmussal riogatnak, közben a kommunizmus rémtetteit terrorcselekedeteit büntetlenül hagyják" - tette hozzá.