A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

2012. február 25.

10.00–18.00 Megemlékezés az Andrássy úton

A Terror Háza Múzeum előtt a kort idéző bejátszások vetítése. Az Andrássy út 60. előtti emlékhelyre várjuk a nap folyamán mindazokat, akik az áldozatok tiszteletére el kívánják helyezni az emlékezés mécseseit.

16.00 Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése az Andrássy út 60. előtt

Beszédet mond: Hende Csaba honvédelmi miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Emlékezzünk együtt az áldozatokra!

„A kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért.” /Vlagyimir Bukovszkij/

Az idézet a nemzetközi hírű szovjet emigráns, emberjogi aktivistától származik, akit ellenzéki tevékenysége miatt 1976-ig négyszer tartóztattak le, míg végül szovjet állampolgárságától megfosztva egy fogolycsere egyezmény keretében Chilébe száműztek. Tiltott politikai tevékenysége miatt a középiskolát esti tagozaton fejezhette be, majd felsőfokú tanulmányait is kénytelen volt megszakítani, miután kicsapták a Moszkvai Állami Egyetemről. 1963 májusában tartóztatták le először tiltott irodalom terjesztéséért, és kényszer-gyógykezelésre ítélték. Pár évvel később tüntetés szervezésében való részvételért ugyanezzel a büntetéssel sújtották, későbbi letartóztatásai során pedig volt része elzárásban, munkatáborban, száműzetésben. Második letartóztatását követően nyugati orvosoknak írt nyílt levélben először fedte fel és bizonyította dokumentumokkal a szovjet politikai foglyok pszichiátriai kényszerkezelését. Emigrációja kezdetén az angliai Cambridge-ben telepedett le, ahol neurofiziológia szakon elvégezte az ottani egyetemet, később kutatóként, majd az egyetem tanáraként dolgozott. Külföldön is folytatta szovjetellenes politikai tevékenységét és kommunistaellenes szervezetet hozott létre, melynek elnökeként 1984-ben Konrad Adenauer-díjjal tüntették ki. Állampolgárságát a Szovjetunió felbomlása után, Borisz Jelcin utasítására nyerte vissza. Vlagyimir Bukovszkij a rendszerváltozást követően többször megfordult Magyarországon is, és felszólalt a kommunizmus rémtetteit leleplező fórumokon. 2011. április 29-én Magyarország köztársasági elnöke Magyarország miniszterelnökének előterjesztésére Vlagyimir Bukovszkijnak „a kétpólusú világrend megbontásáért és a demokrácia előmozdításáért, valamint Magyarország szabadságának kivívásért tett erőfeszítéseiért” a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta.